15. marraskuuta 2010

Alkusanat

Maailmamme on viimeisen sadan vuoden aikana muuttunut yhä kiihtyvämpään tahtiin. Ihmiskunnan tieteellinen ja tekninen tietämys on ottanut valtavia askeleita eteenpäin lähes joka saralla; atomi on halkaistu ja Kuussa on käyty. Tietokoneiden laskentateho tuplaantuu Mooren lain mukaan joka toinen vuosi.

Ihmispopulaatiolta kesti 200 000 vuotta saavuttaa miljardin yksilön rajapyykki 1800-luvun alussa. Tämän jälkeen määrämme on kasvanut parissa vuosisadassa lähes seitsenkertaiseksi. Seuraavan miljardin lisääminen populaatioon kestää nykyään vain muutaman vuosikymmenen. Yhden henkilön elämässä suhteellisen pitkä aika, historian mittakaavassa silmänräpäys.

Elämme siis eksponentiaalisia aikoja. Tämän blogin tavoitteena on antaa jonkinlaista näkökulmaa vanhaan tuttuun kysymykseen: mihin tämä maailma on oikein menossa? Tarkoitus on valottaa tapahtumassa olevia mullistuksia, joihin valtamedian lamput eivät pahemmin paista. Näitä aiheita ovat mm. öljyhuippu (peak oil) ja teollisuusmaiden veitsenterällä kieppuva taloustilanne.

Monesti kuulee, että asiat tajuaa paremmin jos niistä kirjoittaa. Niinpä tavoitteena on myös itse ymmärtää paremmin tätä valtavaa tiedonjyväsistä koostuvaa palapeliä, jota myös taloudeksi kutsutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti