15. tammikuuta 2011

Geoterminen Energia

Auringon ohella meillä olisi toinenkin käytännössä loppumaton energianlähde käytettävissämme; oma planeettamme. Maapallomme on jättimäinen avaruudessa ajelehtiva laavapallo, jonka pinta on jähmettynyt kiveksi. Jos pääsisimme tämän suhteellisen ohuen jähmettyneen kerroksen läpi keräämään Maan lämpöenergiaa, olisi energiaongelmamme aika pitkälti ratkaistu.

Toimintaperiaate ja nykyinen käyttö


Geoterminen energia voidaan valjastaa suhteellisen yksinkertaisella tekniikalla; vettä kierrätetään maan alla, jossa se lämpenee, lämmennyt vesi pyörittää turbiinia tai lämmittää kiinteistöjä.


Teknisesti suurin haaste lienee tarpeeksi syvälle pääseminen. Lämpötila nousee keskimäärin 30-40 astetta syvyyskilometriä kohti. Geoterminen energia ei siksi ole toistaiseksi taloudellisesti kannattavaa.

Vulkaanisesti aktiivisilla alueilla maankuori on kuitenkin ohuempaa ja geotermisen energian valjastaminen näin kannattavaa. Esimerkiksi Islanti tuottaa noin puolet energiastaan tällä tavalla. Maailmanlaajuisesti kapasiteettiä oli 2009 lopulla 10,7 GW. Viisi suurinta tuottajamaata olivat:

    1. Yhdysvallat 3,1 GW
    2. Filippiinit 1,9 GW
    3. Indonesia 1,2 GW
    4. Meksiko 0,9 GW
    5. Italia 0,8 GW

Geotermisen energian potentiaali


Tämä tuotantomuoto on erittäin kiinnostava potentiaalinsa vuoksi, geotermisessä energiassa yhdistyy monta hyvää ominaisuutta:

  • 24/7 tasainen tuotanto (vrt. tuuli & aurinko)
  • Saasteettomuus
  • Loputon kapasiteetti
  • Paikallisuus
  • Suhteellisen yksinkertainen tekniikka


Tekniikan kehittyessä ja tuotantokustannuksien laskiessa geotermisestä energiasta voisi tulla pääasiallinen sähköntuotantomuoto joka puolella maapalloa. Toisin kuin tuuli- ja aurinkoenergian kohdalla, geoterminen energia ei ole paikasta tai olosuhteista riippuvainen, paikka vaikuttaa vain porattavan reiän syvyyteen, tasainen tuotanto on siis mahdollista ympäri maapallon. MIT:n raportin (pdf) mukaan geotermistä energiaa on tarjolla 13 000 ZJ, josta "helposti hyödynnettävää" 2 000 ZJ, ihmiskunta kuluttaa vuodessa noin 0,5 ZJ energiaa.

Vaihtoehtoisia energiamuotoja kyllä siis löytyy, mutta löytyykö päättäjiltä kykyä nähdä öljyhuipun aiheuttamat ongelmat ajoissa ja kykenevätkö he kääntämään kurssimme ennen kuin seinä tulee vastaan...

3 kommenttia:

  1. Ei taida olla kuitenkaan ihan saasteetonta: http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_energy#Environmental_effects

    VastaaPoista
  2. Kierrosta voidaan tehdä myös suljettu, jolloin reiästä ei tule mitään. Orc-suurnopeusturbiineilla voidaan hyödyntää pienempiäkin lämpötiloja.

    VastaaPoista
  3. Maanjäristykset on ainakin muistaakseni jossain mainittu ongelmaksi.

    VastaaPoista