17. tammikuuta 2011

Mistä raha tulee ja mitä se on?

Money makes the world go around, the world go around, the world go around...

Yksilöiden ja yhteisöjen elämä pyörii jatkuvasti rahan ympärillä. Raha on määräävä tekijä lähes kaikissa arkielämämme päätöksissä. Kaikki unelmoivat äkkirikastumisesta ja kärsivät rahan puutteesta. Siihen nähden, että raha on niinkin keskeinen tekijä elämässämme, siitä tiedetään varsin vähän. Mistä se oikeastaan tulee? Kuka valmistaa rahaa?

Raha syntyy lainoista - Raha on velkaa


Yleinen käsitys lienee, että valtiot luovat itse rahansa, mutta se ei varsinaisesti ole näin. Suurin osa uudesta rahasta luodaan yksityisissä pankeissa. Pankit luovat lainaamansa rahan käytännössä tyhjästä. Tätä prosessia kutsutaan vähimmäisvarantojärjestelmäksi (fractional reserve banking), joka toimii jota kuinkin näin:


Ja lisää suomeksi:
Samassaveneessa.info:n Nykyinen raha- ja talousjärjestelmä -videossa.

Asuntolainasi ei siis tullut pankin omista varannoista, he vain napsauttivat sormiaan ja loivat tilillesi haluamasi summan rahaa. Summan jonka nyt joudut maksamaan korkojen kera takaisin, jos et maksa niin pankki vie talosi yms. Melko hyvä bisnes siis.

Raha on siis velkaa, joka tunnetusti pitää maksaa takaisin korkojen kera.  Kysymys kuuluukin, jos raha tulee lainoista, mistä korkoihin tarvittava raha sitten tulee? Ei mistään. Tästä syystä velkaa on systeemissä aina enemmän kuin itse rahaa. Vanhan velat maksetaan korkoineen ottamalla uutta velkaa korkojen verran enemmän. Rahamäärän ja talouden tulee tästä syystä kasvaa loputtomiin, jotta entiset velat voidaan maksaa korkojen kera.

Talouskasvun pysähtyessä ihmiset välttävät velanottoa ja maksavat vanhoja velkojaan takaisin. Kaikki eivät näitä kuitenkaan pysty maksamaan, koska rahaa on velkaa vähemmän. Jollekin jää siis musta pekka käteen ja hän menee konkurssiin. Systeemi toimii samalla tavalla kuin vanha tuolileikki, jossa tuoleja on yksi vähemmän kuin osanottajia; musiikin loppuessa joku jää ilman tuolia ja tippuu pelistä.

Rahamäärän jatkuvan kasvun tarpeesta seuraa myös se, että inflaatio on sisäänrakennettu systeemiin. Inflaatio ymmärretään yleensä kuluttajahintojen nousuna. Hintojen nousu on kuitenkin vain inflaation oire. Inflaatio tarkoittaa liikenteessä olevan rahamäärän kasvua. Yksittäisen euron ostovoima tippuu (hinnat nousee), kun euroja on aikaisempaa enemmän liikenteessä.

Pankeilla on siis valta luoda rahaa ja kontrolloida sen määrää korkojen avulla. Rahan määrää manipuloimalla voidaan luoda esimerkiksi keinotekoinen taantuma ja muuta kivaa. Pankeilla on täten suhteettoman suuri valta valtioihin rahanluontimonopolinsa ansiosta. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii, että millä perusteilla mikäkin asia poliitikassa päätetään. Keitä esimerkiksi Kreikka-lainat hyödyttivät? Kansalaisia? Vaiko pankkeja ja sijoittajia joiden velkakirjasijoitusten riskit uhkasivat laueta?

Jos systeemi tuntuu järjettömältä, kannattaa tutustua Suomen Talousdemokratia ry:n parannusehdotuksiin.

Lisää rahan luonteesta, luomisesta ja historiasta:

The Money Masters - How International Bankers Gained Control of America

Money as Debt

Ja loppukevennys:

2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti.
    Tämä raha-asia on monelta varsin pahasti hukassa, vaikka energia-asioiden ymmärrykseen olisikin tullut panostettua. Itse jossain välissä totesin ettei niitä, rahaa ja energiaa, voi nykymenon tarkastelussa erottaa, on niillä niin vahvoja riippuvuuksia toisistaan.
    ...ja kiitos linkityksestä :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Totta puhuen hieman epäröin kirjoittaa asiasta, koska en koe sisäistäväni sitä tarpeeksi hyvin.

    Mutta tosiaan, jos tulevaisuudesta koittaa jotain kuvaa hahmottaa niin pakkohan se on jonkinlainen käsitys rahajärjestelmästäkin oltava. Jos öljyhuippu määrittää kuinka paljon meillä on energiaa käytettävissä, niin raha kai määrittää sitten että mihin se käytetään...

    Mielenkiintoista nähdä kuinka monta vuotta valtamedialta ja massalta menee ennen kuin hupeneva elintaso yhdistetään hupeneviin energiavaroihin. Syntipukkeja löytyy varmasti sieltä sun täältä ennen oikean syyn löytymistä. :P

    VastaaPoista