9. helmikuuta 2011

WikiLeaks: Saudi-Arabia liioitellut öljyvarantonsa 40%:lla

WikiLeaks cables: Saudi Arabia cannot pump enough oil to keep a lid on prices - Guardian 8.2.2011

Saudi Aramcon (SA:n öljymonopoli) entinen etsintätoimien johtaja Sadad al-Husseini on siis näiden vuodettujen asiakirjojen mukaan todennut, että Saudi-Arabian 716 Gb reserveissä on 40% ilmaa. Kyseessä on siis kokonaisreservit, joista kaikkea ei muutenkaan saataisi käyttöön. Saudi-Arabian todistetut reservit ovat noin 260 Gb.

"Al-Husseini disagrees with this analysis, believing Aramco's reserves are overstated by as much as 300bn barrels. In his view once 50% of original proven reserves has been reached … a steady output in decline will ensue and no amount of effort will be able to stop it. He believes that what will result is a plateau in total output that will last approximately 15 years followed by decreasing output."


Saudi-Arabia -skenaario


Eli tuotantoa ei pystytä enää lisäämään, kun tuosta 260 gigabarrelista on pumpattu puolet ylös. BP Statistical Review of World Energy 2010:n mukaan Saudi-Arabian tuotanto on näyttänyt vuodesta 1965 lähtien tältä:


Jolloin kumulatiivinen tuotanto näyttäisi tältä:


Kuvassa punaisella Al-Husseinin mainitsema 130 Gb piste, jonka jälkeen tuotantoa ei pystytä lisäämään. Se näytettäisiin siis saavutettavan tänä vuonna. Täytyy tosin huomioida, että vuotta 1965 edeltävä tuotanto ei ole kuvaajassa mukana, joten todennäköisesti punainen viiva on jo ylitetty.

Oletaan siis, että Al-Husseinin mainitsema "15 vuoden tasanne" on jo alkanut, jonka jälkeen tuotanto kääntyisi nopeaan 3% vuosittaiseen laskuun vuonna 2025. Oletetaan tasanteen pysyvän n. 10 Mb/d kohdalla.

Saudi Arabia Gas, Oil Consumption Growing Faster Than Ecomomy, Population - Bloomberg 26.9.2010

Saudi Arabia Warns That Rocketing Domestic Oil Demand Could Slash Its Export Capacity - Business Insider 28.4.2010

Saudi-Arabian oma kaasun- ja öljynkulutus kasvaa kovasti, uutisen mukaan viimeiset viisi vuotta 5,9% vauhtia. Heitetään tästä tulevien vuosien keskimääräiseksi kulutuksen kasvuksi 4% (mutu-menetelmällä, of course). Tällöin tuotanto ja kulutus näyttäisi tältä:


Jolloin taas vienti näyttäisi tältä:


Skenaarion mukaan Saudi-Arabian öljynvienti olisi siis jo nähnyt huippunsa, joka ei lupaa hyvää Saudi-Arabian ollessa maailman suurin öljynviejämaa (EIA, 2009).

  1. Saudi-Arabia - 7,3 Mb/d
  2. Venäjä - 7,2 Mb/d
  3. Iran - 2,5 Mb/d
Maailman koko öljynvienti oli huipussaan vuonna 2005, tätä huippua ei ole vielä ohitettu, eikä ohitetakaan mikäli Saudi-Arabian vienti todellakin kääntyy pysyvään laskuun.

Trends in World Oil Supply/Consumption and Net Exports/Imports - The Oil Drum 28.9.2010

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.

2 kommenttia:

  1. Tämä wikileaks uutinen saudien -40% varannoista piti olla kova juttu. Seurasin pörssiä seuraavana päivänä, ja näytti että mitään ei oikein tapahtunut. Onko pörssi nyt sitten täysin irrallan reaalimailmasta vai mistä tämä kertoo?? Tämän uutisen olisi pitänyt vetää öljyn hinta kattoon ja siitä vielä pitkälti lävitse.

    Kiitti blogista, vähän vaikea löytää ainakin googlen kautta. Hakutuloksissa niin "kaukana".

    VastaaPoista
  2. Al-Husseinin sanomisilla lienee liian pieni painoarvo, onhan kyseessä vain yksityishenkilö. Lisäksi hänen mielipiteensä eroaa "virallisesta totuudesta", joten se todennäköisesti sivuutettiin kokonaan. (Sama pätee pitkälti koko peak oil -asiaan)

    Tällaista reaalimaailmasta irtautumista toki näkyy esim. Dow Jones/S&P500. Alas tullaan todennäköisesti rytinällä mikäli FED lopettaa kevennystoimet.

    Kiitos kommentista. :)

    VastaaPoista