11. helmikuuta 2011

Ruoan hintoja tammikuulta

Kirjoittelin tuossa tammikuun loppupuolella ruoka-aineiden joulukuun ennätyshinnoista. Sen jälkeen on Egyptissä saatu seuraava vallankumous juuri päätökseen. Vallankumousaalto näyttää kartalla liikkuvan lännestä itään, niinpä seuraavana olisikin sitten vuorossa Jordania tai Saudi-Arabia. No, tuskinpa sentään näin.

Samalla kun mellakat ovat liikkuneet itään, niin hinnat ovat jatkaneet matkaansa koilliseen. FAO:n ruoan hinta -indeksi nousi tammikuussa 3,4%.

indexmundi.com

Uutiset Kiinasta eivät auta yhtään:

China’s drought threatens wheat harvest - MarketWatch 9.2.2011

Jo hinnoiteltu(?):

Corn Imports by China May Advance Fivefold to Record Next Year, Group Says - Bloomberg 16.12.2010

Nousevat raaka-aineiden hinnat ovat alkaneet näkyä myös yritysten kukkarossa:

H&M profits hit by higher cotton price - BBC 27.1.2011

Whirlpool profit falls short; eyes price hikes - Reuters 2.2.2011

"World's top appliance maker Whirlpool Corp is raising prices of its goods this year to combat rising costs of materials like steel, plastics and paint, echoing the sentiment from smaller Swedish rival Electrolux."

More manufacturers warn of rising input costs - Reuters 1.2.2011

2 kommenttia:

  1. Kiinassa ja Intiassa tuo inflaatio taitaa olla aivan älytöntä. Saa nähdä miten se vaikuttaa työläisten palkkoihin sielläpäin. Vaikutukset tulevat tietysti näkymään myös täällä, pienellä viiveellä.

    Pitäisköhän sitä hommata nyt jo ajoissa nuo kiinalaisten tavarat, elektroniikka yms. mitä nyt yleensä tarvitsee. (Vaikka paskalla mitään tee. :) ) Ollaan totuttu siihen, että hinnat vaan laskee koko ajan, mutta miten jatkossa? --> Kovat (kovemmat kuin mihin totuttu) koittanee!a

    VastaaPoista
  2. Näinhän se taitaa olla kaikissa kehittyvissä maissa, jonne sijoittajien rahoja valuu parempien tuottojen toivossa ja CPI:n ruokakomponentti on suurempi.

    Juuri tuossa viime viikolla kassatäti päivitteli edelliselle asiakkaalle "kuinka kauheasti kahvin hinta on noussut viime aikoina". Ilmeisesti alkavat vaikutukset näkyä jo täälläkin. Pitäisi tutkia asiaa, nyt kun löysin vanhoja kuitteja.. :P

    Kiitos kommentoinnista!

    VastaaPoista