11. joulukuuta 2010

Rajaton kasvu rajallisella planeetalla

The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function. - Dr. Albert Bartlett

Ihmiskunnan suurin heikkous on kykenemättömyytemme ymmärtää eksponentiaalista funktiota.

Eksponentiaalinen kasvu tarkoittaa sitä, kun joku asia kasvaa tasaisesti tietyn prosenttimäärän tietyssä ajanjaksossa. Asian tekee ongelmalliseksi se, että esimerkiksi 2% vuosittainen kasvu tuntuu vähältä, mutta on todellisuudessa kaikkea muuta. YouTubesta löytyy Albert Bartlettin erinomainen luento asiasta, jonka voit katsoa tästä. Hän käyttää esimerkkinä bakteerien kasvamista pullossa, en lähde keksimään pyörää uudestaan vaan lainaan esimerkin tähän.

Esimerkki


Bakteerit lisääntyvät jakautumalla, esimerkin mukaan jakautuminen tapahtuu minuutin välein. Bakteerien populaatio kasvaa siis eksponentiaalisesti 100% minuutissa. Oletetaan että klo 12.00 pullossa on yksi bakteeri ja klo 13.00 pullo on täynnä. Oleellisin kysymys on, että missä vaiheessa bakteerit tajuavat tilan loppuvan? Tarkastellaan mikä tilanne pullossa on viittä minuuttia ennen kello yhtä.

  • 13.00 pullo on täysi, tyhjää tilaa ei ole.
  • 12.59 pullo on 1/2 täynnä, tyhjää tilaa on 1/2
  • 12.58 pullo on 1/4 täynnä, tyhjää tilaa on 3/4
  • 12.57 pullo on 1/8 täynnä, tyhjää tilaa on 7/8
  • 12.56 pullo on 1/16 täynnä, tyhjää tilaa on 15/16
  • 12.55 pullo on 1/32 täynnä, tyhjää tilaa on 31/32

Tässä on eksponentiaalisen kasvun ongelman ydin. Vain viisi minuuttia ennen tilan loppumista tyhjää tilaa on 31/32 eli 97%! Kun tilasta eli resursseista on käytetty vain 3%, kuinka moni tajuaa tilanteen olevan vain 5 minuutin päässä täystuhosta?

Talouskasvu ja populaatio


Sekä talous että populaatio kasvavat tietyn prosenttimäärän vuodessa. Ne kasvavat siis eksponentiaalisesti. Mutta kuten bakteeriesimerkissä nähtiin, rajaton kasvu ei voi jatkua loputtomiin rajallisessa tilassa. Talouskasvu ja resurssien kulutus kulkevat käsi kädessä, mitä enemmän talous kasvaa sitä enemmän resurssien kulutus kasvaa. Mitä nopeammin kulutamme maapallon resurssit, sitä paremmin meillä siis menee. Mitä nopeammin metsät hakataan, meret tyhjennetään kalasta ja maankuori energiasta, sitä parempi elintasomme on.

Kyseinen loputtoman kasvun mantra ei voi jatkua, kyse on vain siitä lopetammeko sen vapaaehtoisesti vai loppuuko se luonnollisesti. Kummin luulette? Pullomme rajat alkavat jo näkyä esim. öljyhuipun tai sukupuuttoaallon muodossa. En tiedä montako minuuttia meillä vielä on, varmaa on kuitenkin että vähiin ne käyvät.

2 kommenttia:

  1. Ehkä kiinnostaa allekirjoittaneen Ubatuba-video energiasta, painotus peak oil -asiassa. 14min soomeksi...
    http://www.youtube.com/watch?v=6CbuzXFfWVw

    VastaaPoista
  2. Kävin heittämässä peukkua ja tilaamassa. Hyvä että saadaan tällasia selkeitä videoita myös suomeksi. Eikös se niin ollut että (liikkuva) kuva vastaa tuhatta sanaa. :P

    VastaaPoista