4. joulukuuta 2010

Hopea $29 -> $500 unssilta?

Kullan hinta on kymmenessä vuodessa noussut dollareissa mitattuna liki viisinkertaiseksi, euroissa hieman vähemmän. Mutta mitä kuuluu kullan pikkuveljelle, hopealle? Tällä hetkellä hopean hinta kieppuu reilussa 29 dollarissa unssilta (~700 €/kg). Puolessa vuodessa hopean dollarihinta on noussut huimat 60%.

Kulta ja hopea sijoituksena


Arvometalleihin sijoitetaan yleensä epävarmoina aikoina. Ne ovat säilyttäneet arvonsa läpi ihmiskunnan historian, niinpä niillä odotetaan olevan arvoa myös mahdollisien kriisien jälkeenkin. Niitä ei myöskään keskuspankit pysty holtittomasti tuottamaan toisin kuin varsinaista rahaa. Arvometallien hinnannousu onkin suurelta osin ollut rahan arvon alenemista eli inflaatiota.


Kullan ja hopean hintasuhde on läpi historian ollut likipitäen 15:1. Suhde johtuu siitä, että hopea on maankuoressa n. 15 kertaa yleisempää kuin kulta. Viime vuosina suhde on kuitenkin revähtänyt ollen tällä hetkellä 48:1. Hopean hinnan pitäisi siis historian mukaan olla n. $90/oz.

Hopealla on sijoittamisen ohella huikea määrä muita käyttötarkoituksia teollisuudessa. Hopeaa on tästä syystä käytetty enemmän kuin sitä on tuotettu vuosien ajan ja tätä kulutusta on paikattu hopealla, joka on löydetty vuosisatojen kuluessa. Tästä syystä hopeaa on tällä hetkellä harkkoina vähemmän kuin kultaa. (Ted Butlerin mukaan) Silti hinta kieppuu $30 dollarin alapuolella. Miksi?

JP Morgan ja hintamanipulaatio


Julkinen salaisuus on, että eräillä suurilla pankeilla kuten JP Morganilla on jättimäiset short-positiot hopeassa joiden avulla he ovat manipuloineet hintaa alaspäin vuosien ajan. Nämä positiot uhkaavat nyt räjähtää käsiin hopean hinnannousun vuoksi. Tämän lisäksi Commodity Futures Trading Comission - CFTC - on alkanut tutkimaan väitteitä kyseisestä manipuloinnista.

Kaiken kukkuraksi suhteellisen suosittu Max Keiser on aloittanut kampanjan (YouTube) ajaakseen JP Morganin konkurssiin. "Buy silver, crash JP Morgan". Ehkä tämänkin vuoksi US Mint myi marraskuussa ennätysmäärän hopeakolikkoja.

Hintapaineita ylöspäin on siis jokseenkin paljon. Käsittääkseni Suomessa fyysiselle hopealle lätkäistään arvonlisävero, joten siihen sijoittaminen ei ole kovin helppoa. Vaihtoehtoisia tapoja kuitenkin asiasta kiinnostuneille löytynee.

Loppuun vielä aiheeseen liittyvä YouTube-video, joka ainakin yrittää olla hauska.

Alenna sähkölaskuasi aurinkoenergialla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti