27. joulukuuta 2010

The Bumpy Plateau

Öljyn tuotantohuipun kohdalla tapahtuu talousmaailmassa ilmiöitä, joita ei luultavasti heti osata - tai haluta - yhdistää peak oiliin. Huipun aikakautta kutsutaan usein nimellä bumpy plateau - kuoppainen tasanne, nimellä viitataan öljyntuotannon kuvaajaan. Tasanteen tuntomerkkejä ovat hurja volatiliteetti öljyn hinnassa ja tiuhaan toisiaan seuraavat taantumat.

Tuotannon kohdatessa luontaiset rajansa kysyntä ylittää tuotannon, jolloin hinta kohoaa. Noussut hinta tyrehdyttää talouskasvun ja tulee taantuma. Taantuma puolestaan alentaa kysyntää, joka johtaa öljyn halpenemiseen. Halventunut öljy piristää talouskasvua kunnes tuotannon rajat saavutetaan uudestaan. Tämä sykli jatkunee joitakin vuosia, jonka jälkeen tuotanto kääntyy lopulliseen laskuunsa.

Oheisessa "sinne päin" -kuvaajassa:

1-3: Talous kasvaa, kysyntä kasvaa, tuotanto kasvaa, hinta kohtuullinen
3-4: Talous kasvaa, kysyntä kasvaa, tuotanto yskii, hinta kohoaa
4-5: Talous taantuu, kysyntä laantuu, hinta laskee, tuotanto laskee
5: Taantuman pohja saavutettu, talous alkaa kasvaa
6-. Repeat

Taantumat merkitty harmaalla.


Seuraavaksi faktaan perustuva kuvaaja Early Warning -blogista:


Kyseisen kuvaajan perusteella olemme juuri kivunneet ylös tasanteen ensimmäisestä kuopasta. Olemme siis tällä hetkellä oman kuvaajani vaiheessa 6-7.


Jos tämän perusteella lähdetään tekemään ennustuksia lähitulevaisuuteen, niin seuraava taantuma näyttäisi olevan jo kulman takana. Öljyn hinta huitelee tällä hetkellä korkeimmissa lukemissa kahteen vuoteen, n. $91 barrelilta. Talous on tällä hetkellä myös huomattavasti heikommissa kantimissa kuin vuonna 2008, jolloin hinta kävi lähes 150 taalassa barrelilta. Tämän vuoksi voisi olettaa, että seuraava kipupiste hinnan suhteen tulee jo huomattavasti aikaisemmin.

Mutta kuten tiedetään, talous on miljoonien liikkuvien osien kaoottinen kokonaisuus, joten mitä tahansa saattaa tapahtua. Tälläkin hetkellä hintaan vaikuttaa varmasti myös pohjoisen pallonpuoliskon kylmä talvi. Öljy on kuitenkin talouden yksi tärkeimmistä osasista, joten bumpy plateau kannattaa pitää mielessä seuraavan vuoden käppyröiden suuntaa pohtiessa.

1 kommentti:

  1. Näinhän se todennäköisesti menee. Itse olen saanut sen käsityksen että Öljy on ylivoimaisesti tärkein yksittäinen talouden osanen, sillä lähes kaikki muut tehdään siitä, sen avulla tai sen subventoimina.

    Olen törmännyt muutamiin eri näkemyksiin siitä, minkä öljyn hinnan esim jenkkien täysin öljyllä pyörivä talousjärjestelmä kestää vähänkään pidempiä aikoja. Arviot joita olen nähnyt ovat olleet 75-100 dollarin maastossa, riippuen onko senhetkinen hinta ollut lähempänä ensimmäistä vai toista.

    Näyttää siltä että aloitin viestin viime vuoden puolella, mutta lopetan sen uutena vuonna. :) Hyvää uutta vuotta.

    VastaaPoista