8. helmikuuta 2011

Kirja: The Lights In The Tunnel - Martin Ford

Eräs nykymaailmamme muokkaavista eksponentiaalisista ilmiöistä on tietokoneiden laskentatehon kasvu. Mooren lain mukaan transistoreiden määrä lukumikropiireissä tuplaantuu 2 vuoden välein. Laki on pitänyt suurin piirtein paikkansa jo lähes 50 vuoden ajan. Tietokoneiden tehon ohella myös robotiikka ja kaikki muukin teknologia on kehittynyt suurin harppauksin. Miten tämä sitten vaikuttaa yhteiskuntaamme ja erityisesti työllisyyteen nyt ja tulevaisuudessa? Tätä asiaa pohtii Martin Ford kirjassaan The Lights In The Tunnel.

Teknologian kehitys mahdollistaa yhä useampien töiden automatisoinnin. Trendi on ollut nähtävillä teollisen vallankumouksen alusta alkaen. Pääosa ihmisten töistä oli ensin maataloudessa, sitten teollisuudessa ja nyt palvelusektorilla. Siirtyminen teollisuudesta palvelualalle on tapahtunut parin viime vuosikymmenen aikana, osittain automaation ja osittain globalisaation vuoksi. Mitä tapahtuu, kun palvelusektoria aletaan automatisoida myös? Onko se kuinka todennäköistä?

Ford tulee kirjassaan siihen tulokseen, että myös palvelusektorin automatisointi suurimmilta osin on erittäin todennäköistä lähitulevaisuudessa. Otetaan esimerkiksi USA:n kaksi suurinta ammattiryhmää (2006): vähittäismyyjät ja kassatyöntekijät, näissä kahdessa ammatissa työskentelee 6% työvoimasta. Näiden työllisyyttä uhkaa mm. "itsepalveluostaminen", josta löytyy muutamia omakohtaisiakin esimerkkejä:

  • Nettikaupat
  • Kylmäasemilta voit ostaa bensiiniä
  • Ikean itsepalvelukassat
  • Kirjaston itsepalvelukassat
  • Laskut voit maksaa netissä
  • Rahaa voit nostaa Otto-automaatista
  • Kahvia, limua, patukoita yms. voit ostaa automaatista

Teknologian kehittyessä tulee piste, jolloin automaattisesta kassasta tulee kannattavampi kuin kassaneidin palkoilla pitämisestä, eikä tähän välttämättä mene edes montaa vuotta.

Automaattinen kyläkauppa avautuu - ESS.fi 7.7.2009

Tämä trendi tulee koskettamaan myös korkeasti koulutettuja ihmisiä, esimerkiksi radiologin työ lienee helpommin automatisoitavissa kuin vaikkapa talonmiehen työ. Suuremman palkan johdosta siihen on yrityksillä myös suurempi motivaatio.

Mikäli suurin osa työpaikoista joutuisi automaation uhriksi, ei nykyinen talousjärjestelmä kestäisi siitä seuraavaa massatyöttömyyttä. Massatyöttömyyden johdosta suurin osa kuluttajien ostovoimasta katoaisi ja tätä kautta myös yrityksille kävisi ennen pitkää huonosti.

Kuluttajien ostovoima täytyisi säilyttää jollain muulla tapaa. Vaihtoehdoksi Ford tarjoaa yrityksiltä perittävää veroa, jolla osittain korvattaisiin yritysten palkkamenot. Vero siirrettäisiin suoraan kuluttajien taskuun, jolloin ostovoima säilyisi ja syklinen kulutus jatkuisi. Tällaisen mallin toteutumisesta globaalissa mittakaavassa voi sitten olla montaa mieltä, mutta täytyyhän vaihtoehtoja miettiä jos vanha systeemi ei toimi.

Ford ei pohdi, miten tuleva energiakriisi vaikuttaa automaation kehittymiseen, joskin mainitsee asian pariin otteeseen. Kuitenkin mielenkiintoisia pohdintoja ja havaintoja eräästä maailmaamme mullistavasta eksponentiaalisesta ilmiöstä.

Paperiversion voi tilata Bookplussalta (affiliate): Tästä

Ilmaisen pdf-version saa täältä: http://www.thelightsinthetunnel.com/LIGHTSTUNNEL.PDF

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti