25. huhtikuuta 2011

Kirja: The Fourth Turning - William Strauss, Neil Howe

Kirjoitettu: 1997
Kotisivu: http://fourthturning.com/

What the Cycles of History Tell Us About America's Next Rendezvous with Destiny

Viikot alkavat aina maanantaista, vuodet alkavat tammikuusta. Ajattelemme aikaa lineaarisena aikajanana, joka on jaettu erilaisiin sykleihin; vuorokausi, viikko, kuukausi, vuosi jne. Straussin ja Howen mukaan on vielä yksi sykli, joka tunnettiin antiikin aikoina, mutta on sen jälkeen vaipunut unohduksiin. Tämän syklin voisi (huonosti) suomentaa sukupolvien sykliksi.

Elämän voi jaotella neljään eri vaiheeseen: lapsuus, nuori aikuisuus, aikuisuus ja vanhuus. Kukin vaihe kestää n. 20 vuotta, niin että keskimääräinen ihmisikä on 80 vuotta. Samoin kukin sukupolvi käsittää 20 vuosiluokkaa (esim. 1960-80 syntyneet), joskaan sukupolven tarkkoja rajoja ei voi määritellä.

Sukupolvien sykli on samaan tapaan 80 vuotta pitkä ja jakautuu neljään eri 20 vuotta pitkään vaiheeseen. Kukin 80-vuotiaaksi elävä ihminen käy syklin neljä eri vaihetta läpi elämänsä aikana.

The First Turning - High - Kevät

Kierros lähtee käyntiin High-vaiheesta, jota vuoden ajoista kuvaa parhaiten kevät. Yhteiskunnassa vallitsee optimistinen ilmapiiri, usko tulevaisuuteen ja instituutioihin on vankka. Yhteiskunnan etu ylittää yksilön edun, ihmiset puhaltavat yhteen hiileen.

The Second Turning - Awakening - Kesä

Aiempi usko yhteiskuntaan alkaa murentua. Varsinkaan nuoriso ei enää allekirjoita yhteiskunnan arvoja ja sääntöjä. Uusia ideoita ja aatteita kokeillaan, rajoja rikotaan, kulttuuri "vapautuu".

The Third Turning - Unraveling - Syksy

Ihmisten suhde yhteisöön tippuu alhaisimmilleen koko syklissä, yksilöiden tyytyväisyys itseensä on taas korkeimmillaan. Yleinen kyynisyys ja pessimismi valtaa yhteiskunnan.

The Fourth Turning - Crisis - Talvi

Tyytymättömyys yhteiskuntaan johtaa kriisiin, joka lopulta pakottaa yhteiskunnan uudistumaan ja palauttaa ihmisten uskon siihen. Kriisi joka syklin aiemmassa vaiheessa olisi ohitettu saa nyt suuret mittasuhteet pessimistisen ilmapiirin johdosta.

Historian syklit


Anglo-amerikkalaisen historian syklisyys on havaittavissa ainakin myöhäiskeskiajalle saakka. Suuret yhteiskunnalliset kriisit ja sodat ovat seuranneet toisiaan melko tarkoin väliajoin.

Ruusujen sota - 1459-1487
Espanjan ja Englannin sota - 1569-1594 (+82 vuotta viime kriisin lopusta)
Vallankumpous Englannissa - 1675-1704 (+81)
Yhdysvaltain vallankumous - 1773-1794 (+69)
Yhdysvaltain sisällissota - 1860-1865 (+66)
Suuri lama ja 2. maailmansota - 1929-1946 (+64)

Myös "herätykset" (2nd turning) ovat tapahtuneet suurin piirtein syklin mukaan:

Protestanttinen reformi - 1517-1542
Puritaanit - 1621-1649 (+79)
Suuri herätys - 1727-1746 (+78)
2. suuri herätys - 1822-1844 (+76)
3. suuri herätys - 1886-1908 (+42)
Hipit + feministien ja mustien liikkeet - 1964-1984 (+56)

Nykyinen sykli


Toinen maailmansota - viimeisin 4th turning - loppui vuonna 1945. Samalla siirryttiin viime syklistä nykyiseen. "American High" kesti 60-luvun puoleenväliin saakka. Aikajaksoa kuvaa optimistisuus tulevaisuuden suhteen ja tietty suvaitsemattomuus yksilöllisyyttä kohtaan.

2nd turning kesti 60-luvulta 80-luvun puoleen väliin. Aikajaksolle tunnusomaisesti uudet aatteet rikkoivat vanhoja normeja; hippiliike joka huipentui Woodstockiin 1969. Samaan aikaan afroamerikkalaiset vaativat oikeuksia Martin Luther Kingin johdolla.

1984 siirryttiin syklin 3. vaiheeseen, yhteiskunnan arvot siirtyivät enemmän ja enemmän individualismiin ja luotto instituutioita kohtaan heikkeni. Syklin kolmannen vaiheen ominaisuudet tasa-arvon heikkeneminen ja lisääntynyt väkivalta näkyvät myös.

The Fourth Turning


Kirja on kirjoitettu 1997. Strauss ja Howe ennustivat syklin neljännen vaiheen alkavan vuoden 2005 paikkeilla. Kriisin voisi heidän mukaansa laukaista yksi tai useampi seuraavanlaisista tapahtumista:

  • Budjettikriisi Yhdysvalloissa, verotuksesta syntyy levottomuuksia
  • "terroristiryhmä räjäyttää lentokoneen ... USA tekee ennaltaehkäisevän hyökkäyksen ... kongressi julistaa sodan ja laillistaa rajattomat kotietsinnät"
  • "budjettierimielisyyksistä syntyy pattitilanne, presidentti ja kongressi eivät kumpikaan anna periksi ja hallinto sulkeutuu ... dollari ja velkakirjat menettävät arvoaan, presidentti uhkaa lopettaa sosiaalietuuksien maksun, kongressi kieltäytyy nostamasta velkakattoa, konkurssi uhkaa ja Wall Street panikoi"
  • Uusi virus leviää tiheästi asutuille alueille
  • "Anarkia leviää entisen Neuvostoliiton alueella, Liettua vajoaa sisällissotaan, Iran ja Venäjä julistavat liittoutuvansa, kullan ja öljyn hinnat nousevat"

1997 tehdyt ennustukset saivat allekirjoittaneelle pienen hymyn suunpieliin, sillä suurin osa niistä on käynyt toteen lähes tismalleen kirjassa kuvatulla tavalla. Laukaisijana voi pitää WTC-iskuja 2001 tai finanssikriisiä 2008, mutta näyttäisi siltä, että syklin neljänteen vaiheeseen ollaan todellakin siirrytty.

Kriisivaihe huipentuu usein suureen sotaan, joka taistellaan katkeraan loppuun saakka, niin että häviävä osapuoli kukistetaan täydellisesti. Nähtäväksi jää käykö tämäkin ennustus toteen. Asioiden nykytilan huomioon ottaen en pitäisi tätä enää niin kaukaisena ajatuksena kuin vaikka 5 vuotta sitten.

Viime kriisin läpikäyneet ihmiset alkavat olla häviävä vähemmistö. Samalla toisen maailmansodan muisto häviää ihmiskunnan kollektiivisesta muistista. Siitä luetaan kirjoja ja katsotaan dokumentteja, mutta sodan todellisen luonteen voi tietää vain sen kokeneet. Ehkä tästä koko sykli alunperin juontaa juurensakin; emme enää muista, että tätä lähestymistapaa asioihin on jo kokeiltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti