21. syyskuuta 2011

Euroopan ytimessä

Kesän aikana on ollut huvittavaa seurata poliitikkojen huolestuneita puheita siitä kuinka Suomen asema Euroopan ytimessä kärsii, kun asetumme poikkiteloin Kreikka-avussa.

Mikä asema?!

Oma tulkintani siitä kuinka homma toimii menee jotakuinkin näin:

Silloin kun olemme samaa mieltä Saksan ja Ranskan kanssa, päätökset menee läpi ja poliitikot voivat sanoa:

"Katsokaa kansalaiset, saimme mitä halusimme, meillä on valtaa!"

Silloin kun olemme eri mieltä kuin Saksa ja Ranska, päättäjät pelottelevat sillä että Suomen maine ja asema kärsii. Lopulta asiat menevät niin kuin Saksa ja Ranska haluavat.

Olisiko se kuitenkin niin, että todellisuudessa Suomella ei ole mitään valtaa EU:ssa?

Suomen asema Euroopan ytimessä on poliitikkojen illuusio siitä, että Suomella olisi jotain valtaa. Todellinen valta näkyy vasta, kun Suomi koittaa harata jossain asiassa vastaan.

EU:ssa tehdään asiat juuri niin kuin Suomi haluaa, kunhan vain ollaan samaa mieltä niiden kanssa joilla se valta oikeasti on.

1 kommentti:

  1. Juuri noin se menee: Suomella on valtaa olla samaa mieltä muiden kanssa. Mutta onko tästä kuitenkin jotain hyötyä? Nimittäin vallan tunne luo itseluottamuksen tunnetta ja yhtenäisyyttä. Siksi laumassa kaikki ovat samaa mieltä lauman johtajan kanssa. Lauma menestyy ja kaikki voivat olla siitä ylpeitä. Toivottavasti meidän ei ikinä tarvitse harata vastaan. Toivottavasti lauma ei hajoa.

    VastaaPoista