26. elokuuta 2011

Öljyntuotanto ja hinta: Heinäkuu

Polttonesteiden tuotanto näyttää vahvasti palaavan kohti helmikuun huippulukemia. Tuoreeksi heinäkuun lukemaksi IEA on saanut 88,7 Mb/d, vain 0,3 Mb/d päässä helmikuun tuotannosta. Samalla kesäkuun tuotantolukuja tarkistettiin alaspäin 0,2 Mb/d verran.

Heinäkuun lopulla öljytynnyrin hinta oli 96 dollaria. Viime aikojen taloushuolien (ja nousseen tuotannon?) vuoksi barreli on halventunut tuosta noin 10 dollarin verran.

Graafissa on mielenkiintoisesti suurta turbulenssia 2008 juuri tuotanto- ja hintapiikkien kohdalla, ennen molempien romahdusta. Samanlaista volatiliteettia on myös nähtävissä tämän vuoden hintapiikin kohdalla.

No, näistähän ei vedä johtopäätöksiä kuin ekonomit, right? Right.


PS. FED:n puhemies Bernanke on äänessä tänään (perjantaina), odotettavissa liikehdintää pörsseissä. Suunta riippuu siitä toteutetaanko jonkinlainen QE3 vai ei.

2. elokuuta 2011

Öljyntuotanto ja hinta: Touko- & kesäkuu

Myöhässä tulevaa päivitystä polttonesteiden tuotantotilanteeseen:

Toukokuu: 87,1 Mb/d (-0,4)
Kesäkuu: 88,3 Mb/d (+1,2)

Libyan kriisistä alkanut öljyntuotannon alamäki jatkui näillä näkymin kesäkuuhun asti. Helmikuun tuotantolukemista tultiin kokonaisuudessaan alas (89 - 87,1 =) 1,9 Mb/d, joka on melko raju lasku muttei ennennäkemätön.

Kesäkuussa lasku on saatu katkaistua mojovalla tuotannon lisäyksellä. Suuri osa (500 kb/d) kesäkuun lisäyksestä on tullut Saudi-Arabiasta, juuri kun pääsin spekuloimasta.

Öljyn hintaan muodostunut piikki on myös tasoittumassa huonojen talousuutisten myötä. Myös strategisten öljyvarojen käytöllä lienee ollut osuutta asiaan.

Hinta on tippunut 90 dollarin pintaan.